universitate

Facultati pe baza de dosar

Facultati pe baza de dosar

Ce inseamna admiterea pe baza de dosar?

Admiterea pe baze de dosar reprezinta una dintre metodele prin care candidatii pot obtine un loc la facultate, fara a sustine un examen de admitere. In schimb, evaluarea se face pe baza documentelor depuse, care pot include diplome de bacalaureat, certificate de competente, portofolii sau alte certificari relevante. Aceasta modalitate de admitere este atractiva pentru multi elevi, deoarece elimina stresul examenelor si ofera oportunitatea de a fi evaluati dupa alte criterii decat performanta intr-o singura zi de testare.

Criterii de selectie in cadrul admiterii pe baza de dosar

Desi procedura de admitere pe baza de dosar elimina necesitatea unui examen scris, criteriile de selectie sunt in continuare riguroase. Universitatile pot lua in considerare medii de la bacalaureat, media anilor de liceu, rezultatele obtinute la diverse olimpiade sau concursuri scolare, lucrari de licenta sau proiecte relevante in domeniu. De asemenea, unele facultati pot solicita o scrisoare de intentie sau recomandari din partea profesorilor, care sa ateste competentele si dedicatia candidatului.

Avantajele admiterii pe baza de dosar

Principalul avantaj al admiterii pe baza de dosar este accesibilitatea. Candidatii nu trebuie sa treaca printr-o proba scrisa, ci sunt evaluati pe baza realizarii lor academice si extracurriculare pe parcursul anilor de liceu. Acest tip de admitere favorizeaza elevii care au o performanta academica constanta, dar care poate nu se descurca la fel de bine sub presiunea unui examen traditional. De asemenea, admiterea pe baza de dosar poate deschide porti pentru studentii care au competente speciale, recunoscute prin diplome sau certificari.

Dezavantajele admiterii pe baza de dosar

Desi prezinta multe avantaje, admiterea pe baza de dosar are si dezavantajele ei. Unul dintre acestea este subiectivitatea posibila in procesul de selectie, deoarece criteriile pot varia semnificativ de la o facultate la alta. De asemenea, acest tip de admitere poate dezavantaja candidatii care nu au avut oportunitatea de a participa la activitati extracurriculare sau de a obtine rezultate remarcabile in afara contextului scolar obisnuit. Mai mult, competitia poate fi foarte stransa, avand in vedere ca multe dosare pot fi foarte asemanatoare intre ele.

Exemple de facultati care admit pe baza de dosar si ce documente sunt necesare

Numeroase facultati din Romania ofera posibilitatea admiterii pe baza de dosar. De exemplu, unele facultati de arte cer portofoliul candidatului pentru evaluarea aptitudinilor in domeniu. Facultatile de comunicare, jurnalism sau relatii publice pot solicita eseu motivațional sau proiecte personale relevante. Documentele necesare in general includ diploma de bacalaureat, foaia matricola, certificate de competente, scrisori de recomandare si, nu in ultimul rand, CV-ul actualizat. In concluzie, admiterea pe baza de dosar este o alternativa interesanta la examenele traditionale, oferind o sansa celor care excelleaza in mod diferit.

Studentiada
Studentiada
Articole: 44